NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Skandinavias største… 1. jan 2003

Skandinavias største nettsamfunn for veganisme

av Odd Harald Eidsmo

I tre år har Sverige hatt et gratis nettsted hvor du finner nesten alt du trenger å vite om veganisme og dyrerettigheter. Nettsidene inneholder blant annet diskusjonsforum, oppskriftssider, nyheter og artikler, og har opplevd en stadig vekst siden starten i 1999. Med nærmere 11.000 medlemmer i bagasjen har vegan.nu nå blitt lansert på norsk.

I den spede begynnelse gikk Magnus Rönnerups (27) nettside om veganisme under navnet «Magnus Gröna Sidor» og var hans bidrag for å få en bra side om veganisme tilgjengelig for det svenske folk. I dag er han ansvarlig utgiver og opphavsmann til det som har utviklet seg til å bli Skandinavias største vegan-/dyrerettighetssamfunn på nettet: vegan.nu.

-Min tanke når jeg begynte å lage siden var å forsøke å lage en bra side om veganisme ettersom jeg på den tiden ikke synes det var noen bra svensk side på nettet. I ettertid har vegan.nu vist seg å bli mye større enn hva jeg våget å håpe på, da jeg satte meg ned og begynte på en webside om veganisme og dyrerettigheter, forteller Magnus.

Og det har ikke akkurat manglet på interesse. Med en økning på flere hundre nye medlemmer i måneden virker det åpenbart at interessen for veganisme og dyrerettigheter skyter i været.

-Dyrerettighetsbevegelsen har kommet for å bli, og jeg synes dyrerettighetsbevegelsen har blitt betydelig mer profesjonelle nå enn hva de var da jeg først ble engasjert. Etter hva jeg forstår er tanken om dyrs rettigheter ikke like utbredt i Norge som i Sverige, men kanskje kan vegan.nu bidra til å få den norske befolkningen aktivisert.

Magnus ble selv konfrontert med sine spisevaner for nærmere ti år siden da hans daværende kjæreste ble vegetarianer, mens han selv syntes det var greit å spise kjøtt fra dyr.

-Jeg kunne ikke riktig forstå hvorfor man sluttet å spise kjøtt som var så godt. Men et sted inne i meg kjente jeg allikevel at det ikke var riktig å ta et annet inidivds liv for å bli mett, forteller han.
-Allikevel ville jeg ikke innse dette, og jeg lot istedet min daværende kjæreste få høre hvor sprøtt det var å ikke spise kjøtt. Jeg innser i ettertiden at dette må ha vært en slags forsvarsteknikk for at jeg skulle klare å komme meg unna de argumentene hun hadde mot min kjøttspising. For hvis sannheten skal frem så hadde jeg jo ikke noen bedre argumenter enn «det er godt» og «menneskene har gjort det siden stenalderen», noe som ikke holdt i en debatt.

Heldigvis tok Magnus til fornuften og droppen både kjøttet, melken, eggene og de andre produktene som er resultater av dagens husdyrhold der respekten for dyr som følende individer er fraværende. Det holdt rett og slett ikke med å bare respektere «kjøtt–dyrenes» ønske om et liv i frihet.

-Jeg stilte meg selv spørsmålet om det var nok å gå over til en vegetarisk kost? Jeg syntes ikke det, ettersom jeg hadde hørt og lest om hvordan melkekuene hadde det. Jeg hadde til og med sett og hørt om hønene som satt innesperret bare for at menneskene skulle få egg til sin frokost eller til sin kake. Det var ikke lenger mulig å lukke øynene. Jeg ble veganer og har vært det i de siste syv årene.

Og etter å ha skapt vegan.nu og startet siden i både Sverige, Norge, England og Danmark er planene nå klare for videre utvidelser.

– Sidene holder på å bli oversatt til tysk fortløpende, i tillegg planlegges en lansering i Finland i løpet av året. Men dette er noe vi får se an etterhvert, selv kan jeg ikke et ord finsk. Jeg kommer også til å fortsette å arbeide med å finne både danske og engelske ildsjeler til å oppdatere den danske og engelske delen av vegan.nu.

Vegan.nu under sitt nåværende navn har eksistert siden den 15. februar 1999. Men det var først i juli 2002 at sidan kom ut på norsk, engelsk og dansk. Siden har nesten 11.000 medlemmer. Vegan.nu samarbeider med NOAH –for dyrs rettigheter om oppdateringer etc. på den norske delen av siden.

___

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2003.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.

Bli medlem