NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Pressemelding: Seier… 27. sep 2012

Pressemelding: Seier for miljøet og dyrene i Oslo Bystyre: Bedre vegetartilbud

NOAH – for dyrs rettigheter foreslo tidlig i år for Miljøpartiet De Grønne å fremme «Meatless Monday» i Oslo – for at hovedstaden skal føye seg inn i rekken av byer som ved kjøttfrie tiltak tar miljø- og dyrevelferdsspørsmål på alvor. Ikveld vedtok et enstemmig bystyre at alle offentlige kantiner skal ha et vegetartilbud – hver dag.

Ikveld  ble det vedtatt at alle offentlige kantiner i Oslo skal tilby minst ett vegetarisk alternativ hver dag. Forslaget, som nå er vedtatt av Bystyret, ble fremmet av Miljøpartiet de Grønne, etter initiativ fra NOAH, som jobber kontinuerlig for et økt vegetartilbud i Norge.

Flere forskere. deriblant FNs miljøforskere, påpeker at overgang til en mer vegetarisk basert kost er nødvendig for å sikre en bærekraftig matproduksjon for verdens økende befolkning.

– Dårlige leveforhold for dyr i et stadig mer industrialisert husdyrhold, erkjennelsen av at det å velge vegetarisk er det beste man kan gjøre for klima og miljø, samt helsefordeler ved å spise mer vegetarmat, er de tre viktigste årsakene til at stadig flere ønsker å velge vegetarisk, sier NOAHs leder Siri Martinsen.

NOAHs Meatless Monday-kampanje, som fokuserer spesielt på at vegetaralternativer skal være mer tilgjengelig, har sitt opphav i en internasjonal trend.

– Konseptet «Meatless Monday», ble opprinnelig lansert i USA for å forbedre forbrukernes helse, men har spredt seg til flere steder i Europa og resten av verden. Flere av verdens byer har kastet seg på bølgen, og per i dag har blant annet Gent, Brüssel, Sao Paolo, Cape Town, San Fransisco en offisiell kjøttfri dag i uken. Det burde være en selvfølge at vi i Norge nå følger etter, sier kampanjeansvarlig Kaisa Hautala.

NOAH er stolte av å kunne se at vårt arbeid med å fremme vegetariske alternativer i Norge nå bærer frukter. NOAH har i den siste tiden jobbet aktivt med kampanjen Meatless Monday, som går ut på å få norske spisesteder til utvide sitt vegetartilbud. Det var i forbindelse med denne kampanjen at NOAH tok kontakt med Miljøpartiet de Grønne, som fremmet forslaget om mer vegetarmat i Oslos kantiner.

– Selv om Miljøpartiets forslag om informasjonsbasert fokus på vegetarmat en dag i uken ikke førte helt frem, vitnet diskusjonen i bystyret, de andre partienes tilleggsforslag og ikke minst flertallsinnstillingen, om at diskusjonen om kjøttindustriens konsekvenser for miljø, dyr og helse er i full gang. Den gode og informerte diskusjonen i bystyret lot seg ikke skjemme av Frps Carl I Hagens forutsigbare kommentarer om sin forkjærlighet for biff. En tverrpolitisk enighet med særlig gode innlegg fra representanter fra både Høyre, SV, Rødt og selvsagt MDG, gir håp om at fremtidens politikere vil ta kjøttproblematikken på det alvor den fortjener, sier Siri Martinsen.

 

Kontakt:

NOAH – for dyrs rettigheter, v/ Siri Martinsen, 959 444 99

Bli medlem i NOAH – dyrene trenger deg!


Jeg ønsker å støtte NOAH månedlig med: