NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Pressemelding: NOAH… 10. mar 2008

Pressemelding: NOAH oppfordrer til boikott av merino-ull

Nylig har det kommet informasjon i norske media om mulesing, den groteske mishandlingen av sauer i Australias ull-industri.

Metoden innebærer at det skjæres og flås store partier hud av merino-lammenes bakdel, uten noen form for smertestillende. Dette gjøres under påskudd av å forebygge flueangrep. I realiteten infiseres ofte de store, åpne sårene med fluemark, og det finnes en rekke mer humane metoder, som ca. 20 prosent av Australias sauebønder benytter seg av.

NOAH – for dyrs rettigheter oppfordrer nå norske forbrukere til å gå bort fra bruken av ull og over til andre, dyrevennlige alternativer. NOAH oppfordrer også nordmenn til å kontakte norske selskaper som bruker merino-ull fra Australia og be dem om å avstå fra å kjøpe ull fra bønder som utfører mulesing.

– Australia har verdens største bestand av merino-sauer, og produserer mer enn 50 % av verdens forsyning av merino-ull. Det er derfor stor sannsynlighet for at merinoull-produkter i norske butikker kommer fra australske sauer – som gjennomgår ubeskrivelige lidelser i produksjonen av ull og kjøtt, sier Jenny Rolness i NOAH.

Hvert år blir ca. 6 millioner sauer – det høyeste tallet i verden – eksportert til Midt-Østen for å bli rituelt slaktet. Transporten varer i flere uker, og mange dyr – nesten 1000 – dør på hver reise. Når dyrene ankommer Midt-Østen venter nye grusomme lidelser. Dyrene drives i land og over i andre transportmidler med slag av metallstenger og stokker forsterket med pigger, de sparkes, hales etter ører og bein eller kastes fra det ene transportmiddelet over i det andre. Se film her: http://www.savethesheep.com/f-ausliveexport.asp

Bli medlem