NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Innlegg: Grisen – misfor… 17. nov 2008

Innlegg: Grisen – misforstått, mishandlet og misbrukt!

av Thomas Hvål Olsen

I vikingtiden ble grisen regnet som gudenes og høvdingenes statusdyr. I dag blir norske griser holdt innesperret i små binger, de fleste får aldri kjenne gress under føttene og de blir jaget inn i slakterier ved hjelp av elektrisk støt. Hva har de gjort for å fortjene denne behandlingen?

En griseflokk i naturen kan bestå av flere små familier, og hver familie består av en grisemor og ungene hennes. Griser er svært sosiale dyr og felleskap med andre griser er viktig. I motsetning til folks fordommer mot griser, er de svært renslige dyr og dessuten nysgjerrige og aktive når de er i sitt rette miljø. Forskning viser dessuten at grisens evne til problemløsning ligner hundens og sjimpansens, med andre ord er de skapt for å leve i et variert miljø.

Norske griser lider av mange helseproblemer, som er påført av mennesker. Luftveisinfeksjoner, leddproblemer, spedgrisdødelighet og tvangsadferd er bare noe av hva griser må oppleve for å ende opp på asjetten til en kjøttsulten nordmann. I følge norsk lov kan hann- grisunger fortsatt bli kastrert. Selv om det nå er påbudt med en liten dose lokalbedøvelse, er dette en smertefull og traumatisk opplevelse for grisungene som involverer at testiklene blir skåret ut med kniv. Årsaken til dette er at forbrukerne kan «risikere» kjøtt som smaker av kjønnhormoner.

17 Januar er grisens dag etter St. Antonius som hadde en gris som følgesvenn. De siste årene har kjøttbransjen misbrukt denne dagen ved å sende ut propaganda for å få folk til å tro at norske griser som sperres inne et helt liv har det bra. Antall dyr som drepes i kjøttproduksjon i Norge økes for hvert år, og har aldri vært høyere enn det er nå. Kjøttbransjen unnlater å opplyse om hvordan dyrenes liv egentlig er. Et annet faktum de unnlater å opplyse er at kjøttspising ofte fører til mange typer hjerteproblemer, tettede blodårer og kan lede til forskjellige typer kreft. Industrielt husdyrhold er dessuten miljømessig skadelig og utgjør mer enn 20 prosent av verdens klimagassutslipp, mer enn hele transportsektoren tilsammen.

Hvordan kan vår egoistiske smak for dyrenes kropp overstyre dyrenes ønske til et liv i frihet?
Innlegget er trykket i flere aviser, blant annet Nationen og Tønsbergs Blad.

Bli medlem