NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Meatless – velg vegetari… 7. mai 2007

Meatless – velg vegetarisk du også!

Med fokus på kjente vegetarianere vil NOAH inspirere flere til å velge en hensynsfull livsstil som ikke innebærer å ta livet av dyr for kjøtt.

«For mange år siden valgte jeg å bli vegetarianer, og det er et av de beste valgene jeg noensinne har gjort» – ordene tilhører den Oscar-belønnede skuespilleren Forest Whitaker. Mange med ham har gjort nettopp dette valget – av hensyn til egen helse, av hensyn til miløet – og i stadig større grad; av hensyn til dyrene. Kjente stemmer opp igjennom historien har tatt til orde for hensyn til dyrs rett til liv: Edvard Munch ble vegetarianer på sine eldre dager nettopp fordi «det er ikke nødvendig å drepe for å leve». Leo Tolstoy var president av en vegetarforening og argumenterte sterkt for hensyn til dyr; «bruken av (animalsk føde) er rett og slett umoralsk, ettersom det involverer utøvelsen av en gjerning som er det motsatte av den moralske følelsen – drap». «Ingenting vil øke sjansen for overlevelse for livet på jorda så mye som overgangen til en vegetarisk diett», uttalte Albert Einstein.

NOAHs «Meatless»-kampanje er bygget rundt collagen inspirert av det legendariske Beatles-coveret «Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band» – hele Beatles var vegetarianere, og de har fått selskap av et knippe historiske og nålevende vegetarianere som alle har utmerket seg innenfor sitt felt, og som er plukket ut for å appellere til et bredt publikum både alders- og interessemessig.

Når NOAH velger å fokusere på kjente vegetarianere i sin nye offensiv for et samfunn som ikke ser på dyr som mat, er det fordi vi håper at alle vil kunne finne noen som de lar seg inspirere av – enten det er nobelprisvinnere, filosofer, jazzlegender, popstjerner eller idrettsidoler. Dessuten finnes det tre svært gode grunner til å kutte ut kjøttet – og disse er forhåpentligvis inspirasjon nok for de fleste: Hensynet til dyrene, hensynet til jorda og hensynet til egen helse.

Av disse tre grunnene er det ofte hensynet til dyrene som er avgjørende for de som tar valget om å snu kjøttindustrien ryggen. Men noen liker å innbilde seg at «det ikke er så farlig» om dyr dør – eller om de har levd hele livet innesperret i binge eller bur. De som fortsatt innbilder seg dette, kan få hjelp til å se på dyr med nye øyne, ved å lese om Grisen Noah – som ble reddet fra slakt av NOAH – for dyrs rettigheter og lever som et ønsket og elsket familiemedlem idag. Grisen Noah vil kunne bidra til at flere stiller seg det samme spørsmålet som veganer og sangartist Alicia Silverstone; «Hvorfor skal de være «mat», når andre dyr er «kjæledyr»? Jeg ville aldri spise hundene mine.» Og forhåpentligvis vil man komme til Paul McCartneys konklusjon: «Når jeg ser bacon ser jeg en gris, og det er derfor jeg ikke kan spise det. Så enkelt er det.»

Bli medlem