NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Flere vil ha vegetarmat 22. nov 2006

Flere vil ha vegetarmat

De siste ti årene er antall vegetarianere fordoblet. I dag spiser godt over 100 000 nordmenn grønt, viser tall fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). De vegetariske alternativene blir stadig vanligere og lettere tilgjengelig. Utviklingen går rett vei, men forsatt er det langt igjen.

Vegetarmat er for alle!

– I aldersgruppen fra 18 til 29, studentgenerasjonen, er andelen som sier de er helt eller delvis vegetarianere oppe i 11 prosent. Vi ser også at andelen vegetarianere er spesielt høy i Oslo-området sammenlignet med resten av landet, forteller forskningsleder Lisbeth Berg til Asker & Bærums Budstikke (ABB).

Som en følge av at stadig flere forbrukere etterspør grønne alternativer, fylles butikkhyller og restauranter med alt fra vegetarpølser til hamburgere og pizzaer. Matvarekjeden Ultra og Meny meldte ved årsskifte om en økning på 24 prosent i salget av vegetariske produkter i forhold til fjoråret. Også møbelkjeden IKEA merker stor interesse for restaurantens kjøttfrie alternativer, skriver ABB.

På Slependen står falaffel med koskos for hele 20 prosent av omsetningen i restaurantavdelingen.
– Vegetartilbudet vårt har vært en kjempesuksess, og det er særlig kvinner som kjøper vegetar. De er en viktig målgruppe for oss. Det er en del av IKEA-konseptet, å tilpasse tilbudet etter hva kundene i dette markedet liker, opplyser kommunikasjonsrådgiver Christer Røhnebekk til ABB.

Fortsatt manglende vegetartilbud

Journaliststudent og vegetarianer Julia Markievicz vurderer utvalget av vegetarmat, ved kantina på Høgskolen i Oslo (HiO). Hun er alt annet enn fornøyd.
– Dette bør vi ikke finne oss i! Jeg har gått her i to år og har spist den samme salaten hver eneste dag. Jeg er på skolen i sju-åtte timer hver dag. Jeg trenger ordentlig næring, ikke bare tomater og bønner, sier hun til HiOs nettavis Journalen.

Markievicz har levert et krav til kantinebedriften OAS om bedring av vegetartilbudet slik at man får en egen meny med varm vegetarmat hver dag.
– Jeg har gått på NTNU og på Blindern, og der har kantinene og kafeene ulike vegetarmenyer hver dag. OAS bør tilrettelegge for oss som ikke spiser kjøtt, slår hun fast overfor Journalen.

Heidi Røneid er 23 år, jobber aktivt i NOAH og har vært vegetarianer i ni år. Heller ikke Røneid er fornøy med vegetartilbudet i kantina ved HiO.
– Jeg ser at de prøver. Det er omelett på tirsdag, men siden jeg ikke spiser egg så kan jeg ikke ta det. Kanskje vegetarlasagnaen på torsdag, men jeg lurer på hva slags ost den inneholder? Hun forklarer til Journalen at løypen man bruker i vanlig gulost kommer fra kalvenes mage etter at de er blitt slaktet. Hun etterlyser bedre merking av alle matproduktene i kantina.

– For meg er vegetarianisme en livsstil, som henger sammen med mitt engasjement i forhold til dyrevern. Jeg ønsker ikke å støtte kjøttindustrien, forteller hun til Journalen.

Les mer på Journalen

Bli medlem