NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Pressemelding: En god… 2. apr 2009

Pressemelding: En god påske for alle – inkludert dyrene

I løpet av de fem påskedagene spiser nordmenn omtrent 21 millioner egg, dobbelt av hva vi vanligvis spiser resten av året. Men bak reklamen om familiekos rundt bordet med kylling på asjetten eller bilder av barn med egg og pensel i hendene, finner man dyr i trange bur som blir tvunget til å leve et liv som maskiner. NOAH oppfordrer til en dyrevennlig påske, med alternativer som gavner dyrene.

Det er ikke mer naturlig for en høne å legge ett egg om dagen enn det er for en spurv. Mesteparten av alle egg som blir produsert i Norge kommer fra burhøns, hvor en til tre høner sitter i trange bur, med størrelse på et A4 ark hver.

NOAH vil be folk å velge bort både bur-egg og egg merket «frittgående»:

– Høner fra burdrift får sykdommer knyttet til utslitte organer – som leversvikt og egglederbetennelse – når de knapt er ett år gamle, selv om naturlig levealder er ca ti år. I et typisk «frittgående» anlegg er det 11 høner per kvadratmeter, og tilsammen ca. 5000 høner stuet sammen. Dyrene opplever ikke et snev av naturlig liv, og lider selvfølgelig når de oppbevares slik. Å kalle et slikt liv for “frittgående” er bevisst lureri overfor forbrukere som forbinder begrepet med høner som løper fritt på et tun, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen.

Kyllinger som skal brukes som «mat» vokser så abnormt fort at de risikerer bl.a. leddlidelser, beinskader, liggesår på brystbeinet, hjerteproblemer, nyreskader og væskeopphopning i buken før de er 6 uker gamle. Foreldredyrene til ”broilere” sultes, for ikke å knekke sammen i benstrukturen, på grunn av abnormt sterk vekstpotensiale som ofte fører til frustrasjon og stress for dyrene. Også transport og slakt påfører dyrene store lidelser.

Det finnes mange alternativer, som er dyrevennlige og som skaper en enda bedre påske. Se NOAHs nettsider for tips og råd.

Bli medlem