NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Eat Your Ego! 1. jan 2003

Eat Your Ego!

av Odd Harald Eidsmo

Tidligere har ikke Norge akkurat vært førstevalget for sultne veganere, men når landets første veganske kafé nå åpnet i januar er det til gjengjeld på et av Oslos beste utesteder, med en meny som får tennene til å løpe i vann. Bor du i Oslo, vil Kafé Killyrego ganske sikkert bli ditt nye stamsted!

23. januar braket det løs i Storgata, midt i Oslo Sentrum: I første etasje på den populære nattklubben Killyrego åpnet kaféen Killyrego Kafé/Eatyrego. Ikke nok med at kaféen kan friste med gode priser, sentral beliggenhet og et serviceinnstilt personell: Kaféen serverer utelukkende vegansk mat!

Lasagne, gryteretter, supper, tortillas, fylte pitabrød og toast er bare noe av det kaféen byr på som hovedretter, mens gulrotkake, sjoko-banankake og vafler er noen av dessertalternativene. Når menyen i tillegg inkluderer blant annet vegansk milkshake, kaffe cortado, kaffe moccha, kaffe latté, macchiato og cappuccino skulle de fleste være tilfredsstilt.

Bak spakene på hovedstadens nye veganske kafé står Marianne Hauge (33) og Nils-Erik Bodstöm (24), allerede hektisk opptatt med kafédriften.

– I løpet av de neste ukene vil både flyers, plakater og reklamekort spres over hele byen, kan Marianne fortelle. -Ellers trykkes det annonser i de største norske dyrerettighetsavisene og på veganorienterte nettsider i tillegg til at informasjon sendes ut på de fleste dyrerettighets-mailinglister. Men den største markedsføringseffekten håper vi å få av fornøyde besøkende som sprer nyheten om kaféen til venner og bekjente.

Marianne og Nils-Erik som begge har vært veganere i mange år, hadde sett seg lei på at Oslo som eneste skandinaviske storby ikke hadde noe tilbud til det økende antall veganere. Da de en kveld oppfordret Killyrego til å starte vegan-kafé ble utfordringen tatt på strak arm av eierne, som like etter tilbød dem fast stilling i kaféen.

– Utestedet Killyrego er allerede velkjent og velutviklet, og har på noen måneder, da utestedet åpnet, blitt populært i alle slags miljøer og blant alle typer mennesker. I likhet med nattklubb–delen av huset satser også Killyrego kafé på å treffe en bred kundegruppe som vi kan tilby god vegansk mat og avslapning i sofaene med alle slags veganske kaffevarianter etterpå. Kaféen skal være en møteplass for alle folk, enten du er aktivist, bare er sulten, eller skal møte venner for en kaffe moccha med soyamelk, forteller Nils-Erik.

Med flere ansatte som er vegetarianere, og med et halv-ideologisk konsept i forhold til innkjøp til huset, passet kaféen godt inn.

– Foruten maten, som vil bli vår måte å spre veganismen på, vil vi sette ut bokbord, informasjonsmateriale og dyrerettighetsaviser. I tillegg vil vi sette opp en fotoutstilling om pitbuller. Som helt rettsløse skapninger i samfunnet er dette en fin anledning til å få litt blest rundt saken, fortsetter Nils-Erik.

Hvis du har inntrykk av at vegetariske kaféer og restauranter ikke er noe særlig å skryte av, kan du være sikker på at Killyrego Kafé vil bli en helt annen opplevelse. Killyrego har allerede blitt kåret til byens beste utested av flere medier, og nominert til enda flere priser. Syv dager i uka syder huset av liv med både roligere kvelder, house-arrangementer, live djs og full fest i helgene, for å nevne noe.

Marianne, som flere tidligere år arbeidet som aktivt medlem i NOAH, er glad for at kaféens foreløpige utvalg har blitt tatt godt imot av kundene.

– Både toast og alle våre kaffevarianter skrytes opp i skyene av kundene. Flere folk som ikke kjenner til at vi kun serverer vegansk, har faktisk begynt å be om å få soyamelk fremfor kumelk, som jo uansett ikke er å finne i vårt kjøleskap. Jeg er overbevist om at behovet Oslo har hatt for en vegansk kafé vil vise seg allerede i løpet av få uker. Folk kommer stadig innom og forhører seg om den kommende kaféen!

___

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2003.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.

Bli medlem