NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Tips til dyrevennlig… 28. mar 2012

Tips til dyrevennlig påske

Høner i egg-produksjon gjennomgår livslang lidelse, fra klekking til slakting. Bare i løpet av de fem påskedagene spiser nordmenn over 23 millioner egg, dobbelt av hva vi vanligvis spiser resten av året.

Men bak reklamen om familiekos rundt bordet med kylling på asjetten, eller bilder av barn med egg og pensel i hendene, finner man dyr i trange bur og binger, som blir tvunget til å leve et liv som maskiner. NOAH oppfordrer igjen til en dyrevennlig påske, med alternativer som gavner dyrene. Her får du enkle tips og råd til hvordan du kan feire en påske som ikke innebærer lidelse for dyr.

Egg-produksjon

Burhøner

Det er ikke mer naturlig for en høne å legge ett egg om dagen enn det er for en spurv. Opprinnelig la også urhøna bare ett kull i året. Intensiv avl og intensiv produksjon har skapt høner som legger ett egg per dag. Men dette har sin pris for dyrene.

Mesteparen av alle egg som blir produsert i Norge kommer fra «burhøner», hvor ca tre høner sitter i trange bur, hvor de har plass på størrelse med et A4 ark hver. Høner fra burdrift får sykdommer  leversvikt og egglederbetennelse, og blir «utbrukt» når de knapt er ett år gamle, selv om naturlig levealder er ca ti år.

Myndighetene sier at hønebur blir forbudt fra 2012, men dessverre er det fortsatt lov å ha høner i bur – hvis burene er såkalt «berikede» bur. Men heller ikke disse burene har noen som helst mulighet til å tilfredsstille en hønes behov.

Også de hønene som ikke lever i bur får produksjonssykdommer på grunn av intensiv eggproduksjon. Og leveforholdene er kanskje ikke helt slik forbrukerne tror:

Hønseanlegg med «frittgående høner». Foto: NOAH.

– I et typisk «frittgående» anlegg er det 11 høner per kvadratmeter, og tilsammen ca. 5000 høner stuet sammen. Dyrene opplever ikke et snev av naturlig liv, og lider selvfølgelig når de oppbevares slik. Å kalle et slikt liv for “frittgående” er bevisst lureri overfor forbrukere som forbinder begrepet med høner som løper fritt på et tun, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen.

NOAH vil be folk å velge bort både bur-egg og egg merket «frittgående» både i påsken og i resten av året.

Kylling-produksjon

De små, gule kyllingene på påskepynten viser ikke akurat hvordan kyllinger i virkeligheten har det: Kyllinger som drepes for matproduksjon vokser så ekstremt fort at de risikerer å få bl.a. skjelettlidelser, ubrukelige bein, liggesår på brystbeinet, hjerteproblemer, nyreskader og væskeopphopning i buken før de er kun 6 uker gamle. Foreldredyrene til ”broilere” sultes, for ikke å knekke sammen i benstrukturen. Denne sultingen fører til frustrasjon og stress for dyrene.

Før transport til slakteriet blir kyllingene ”plukket”. Manuell ”plukking” er vanlig, og går ut på at ”plukkeren” bærer ca. fire kyllinger etter beina, i hver hånd. Dette kan føre til bl.a. strekk- og bruddskader på fuglene, og er i seg selv en smertefull påkjenning for det allerede gebrekkelige skjelettet. Fuglene henges deretter opp på et samlebånd etter bena, de gjøres bevisstløse ved at de føres inn i et strømførende vannbad, av samlebåndet. Bedøvelsesprosessen medfører stor fare for at enkeltdyr ikke bedøves, og hastigheten umuliggjør individuell sjekk av bedøvelse – slik regelverket krever. Med andre ord, dyrene lider forferdelig.

Alternativer til egg

Mal dyrevennlige påskeegg i år.

Er du usikker på hva du skal gjøre denne påsken hvis barna dine vil male egg? Da kan du kjøpe dyrevennlige egg i plastikk, isopor, tre eller papp på en hobby-butikk, eller bestill i  NOAHs nettbutikk! De er minst like bra og holder seg mye lenger enn vanlige egg, og samtidig støtter man ikke egg-industrien med pengene sine. Man kan også lage pappmasje-egg selv hjemme eller i barnehagen / skolen.

Klikk her for å bestille.

Baking

Mange tror egg er det beste (og eneste) alternativet å bruke i baking fordi det binder sammen matvarer. Men NOAH oppfordrer ivrige bakere til å bruke noen av disse alternativene:

Det finnes flere eggerstatninger, blant annet No Egg og Egg Replacer. Disse har samme binde- og bakeegenskaper som egg. De finnes i de fleste helsekostbutikker eller i vanlige butikker ofte i hyllen merket alternativ mat. De er enkle å bruke og en pakke tilsvarer ca. 66 egg. Flere kjekstyper er uten egg, som Kornmo, Marie, Mummi, Tom og Jerry og Ritz. Man kan dessuten finne ferdige kakemikser som er veganske. Andre alternativer til egg i baking kan være most banan, maismel, potetmel (god bindeevne, kan erstatte egg i pannekaker, vafler og lignende), olje og bakepulver, soyamel, eplesaus eller Agar (vegetabilsk stivelsesmiddel). Formfett (vegetabilsk) kan brukes istedenfor egg til å pensle bakervarer. Det er viktig å bruke det riktige produktet, når det gjelder smak og funksjon.

Hvis du liker å lage eggeomelett eller eggerøre kan du bruke tofu med krydder og grønnsaker. Stek vanlig tofu, uten smak, i litt olje og tilsett for eks. løk. Ta på litt salt, pepper, soya-saus eller andre krydder. Tilsett gjerne også andre grønnsaker. På slutten kan man også tilsette salsa – det er veldig godt! Man kan også kjøpe en ferdig egg-free omelette mix.

”Mock chicken” og andre kjøtt-etterligninger basert på konsentrert vegetabilsk protein, er en vanlig del av det asiatiske kjøkken, og fåes kjøpt i butikker med asiatisk vareutvalg, helsekostbutikker og nå oftere i vanlige matvarekjeder. Vegetarmat-produsenter som svenske ”Hälsans Kök” fører «kjøttbiter» til bruk i salat, gryter o.l. – basert på soya eller soppprotein.

Vi i NOAH ønsker en god påske for både dyr og mennesker!

Bli medlem