NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Slik feirer du en dyreve… 18. des 2013

Slik feirer du en dyrevennlig jul

Gris i snø - juleglede uten kjøtt.

For de fleste mennesker handler julen om glede, fred og tid med familie og venner. Men for mange dyr er realiteten en helt annen. Ta valget om å feire dyrevennlig jul i år. Det er både hyggelig, enkelt og kanskje årets viktigste julegave til dyrene.

Hvordan har dyrene det i julehøytiden? Og hvordan lever de resten av året? Med noen enkle forhåndsregler kan du selv bidra til at denne julen skaper minst mulig lidelse for dyr, uten at du selv må ofre mesteparten av dine egne juletradisjoner.

En vegansk jul – til glede for alle

Nøttestek fra Resept. Foto: Nufsaid

NOAH oppfordrer til en julefeiring hvor medfølelse og respekt for liv og miljø står på menyen: en vegetarisk jul med herlig dyrevennlig julemat til glede for alle! Mye av maten og tilbehøret vi forbinder med jul er allerede helt dyrevennlig – rosenkål, ertestuing, kålrotstappe, poteter, surkål og stekte svisker. Fordi dette tilbehøret utgjør essensen av julemiddagen, kan kjøttet enkelt byttes ut med veganske alternativer. Ikke bare vil det smake bedre, det vil også få deg til å føle deg bedre!

Et bord fylt med nøttestek, tofu-skinke, falafel, fylte paprika, soyapølser i alle fasonger med tradisjonelt tilbehør, vil garantert gi deg ekte julefølelse. Kutter du ut animalske produkter i julen og har som nyttårsløfte en dyrevennlig livsstil uten kjøtt, bidrar du til håpet om en bedre fremtid for dyrene!

Du kan lese mer om det å leve helvegetarisk, samt finne en rekke fristende oppskrifter, på NOAHs nye inspirasjonssider om dyrevennlig mat – Meatless.no.

Prøv disse fristende juleoppskriftene:

Legendarisk nøttestek fra Resept – denne steken er pakket inn i butterdeig, som gir en spennende og smakfull tvist. Serveres gjerne med restaurantens egen waldorfsalat, og med riskrem til dessert.

NOAHs oppskrift på julemiddag, fra vår flinke matblogger, Ragnhild.

Og hva med en frisk mandariniskrem til dessert?

Lag deilig julegodt som sjokoladefudge, pepperkakekuler, hasselnøtt- og sjokoladetrøfler, fiken og sjokoladekonfekt eller  kokosmakroner. Det finnes en vegetarisk variant av det aller meste av tradisjonsmaten.

Heller gaver til dyrene – enn dyr i gavene

NOAH advarer mot å gi bort levende julegaver, og minner om at det å skaffe seg et dyr er et stort ansvar – ikke en spontan avgjørelse.  Et dyr er et familiemedlem, og vil man benytte julen til å få et nytt firbeint tilskudd til familien, skal det ikke være som «julegave», men en gave til dyret – som skal vare i mange år fremover.

Skal du kjøpe klær, kosmetikk eller hudpleieprodukter i gave? Husk å forsikre deg om at du kjøper et produkt som ingen dyr har måttet lide for. Unngå derfor klær med pelsdetaljer, ull og skinn. Ved kjøp av sminke og personlige pleieprodukter, kan det være fint å sjekke at du kjøper fra et merke som ikke tillater dyretesting. Oversikt over dyrevennlige kosmetikkmerker finner du her.

Gi heller en gave til alle dyr! Bli medlem i NOAH – for dyrs rettigheter, gi bort et medlemskap til noen i julegave, eller gi NOAH en juledonasjon via Paypal.

Vil du gjøre noe ekstra for dyrene i julen?

  • Gå en tur i nabolaget og del ut brosjyrer fra NOAH i postkasser og til folk du møter. Bestill ved å sende e-post til aktivistkoordinator@dyrsrettigheter.no.
  • Inviter venner og kjente til en vegetarisk jule- eller nyttårsmiddag.
  • Husk å mate fuglene så de også kan få en god jul og en god vinter!

God jul og et riktig godt nyttår fra alle oss i NOAH!

 

Bli medlem