NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Dropp juleflesket! 18. des 2003

Dropp juleflesket!

Julemat til glede for alle

Kontakt:
Siri Martinsen, leder: 95944499
Odd Harald Eidsmo, daglig leder: 95760672

I julen står gleden i sentrum. Er det ikke da et paradoks at julen også er den måneden hvor flest dyr drives til slakteriene og påføres ekstrem frykt og lidelse – nettopp for å ende som “julemat”? NOAH oppfordrer til en julefeiring hvor medfølelse og respekt for liv står i høysetet: En vegetarisk jul med herlig vegansk julemat en en jul til glede for både dyr og mennesker!

– I julen feirer man at Jesusbarnet ble født i sin krybbe blant dyrene – men i den moderne Julekrybben måtte man ha plassert Jesusbarnet på betonggulvet i en dyrefabrikk, omgitt av fastlenkede kuer, burhøns, broilere med beinbetennelse, griser med avbitte haler og kalkuner trykt sammen så trangt at de knapt kan bevege seg, sier Siri Martinsen, leder i NOAH – for dyrs rettigheter.

– Det er grelt og absurd å feire “Jesu kjærlighetsbudskap” mens man fråtser i drepte dyr som har levd et uverdig liv. Mens menneskene synger salmer og tenner adventslys i påvente av julaften, blir tusenvis av dyr i disse dager drevet i døden med slag, spark og elektriske støt nettopp for å havne på noens julebord. Tar man julens budskap på alvor, stryker man kjøttet fra menyen – og feirer en jul til glede for alle, oppfordrer Martinsen.

– Et bord fylt med nøttestek, tofu-skinke, falaffel, fylte paprika, tofu-pølser i alle fasonger med tilbehør som avocafo-suffle, rødbetsalat, glaserte poteter og urtekroketter burde tilfredsstille enhver smak. Ingen som har prøvd et slik måltid vil påstå at man trenger varer basert på dyrs lidelse for å feire en god jul!, avslutter Martinsen.

Oppskrifter på julemat i julens rette ånd:

TOFUSKINKE

2 st. marinert tofu (á 300 g)
2 ss sennep
1 ss soyafløte
1 ss sukker
2-3 dl kavring/brødsmuler

Slik gjør du:
Legg tofuen på en tallerken med bakepapir. Bland sennep, sukker, soyafløte og 1/2 ss av kavring/brødsmuler. Pensle tofuen med sennepsrøren. Dryss på mer kavring/brødsmuler. Stek i ovnen, 200 grader i 10-15 minutter. La retten kjøle seg ned. Server med god sennep og eplemos!

NØTTESTEK

Mange slags nøtter kan brukes. Cashewnøtter anbefales, men hasselnøtter er også helt topp.
200 g nøtter, hakkes
100 g brødsmuler
Males sammen i food processor

1 løk, hakket
2 fedd hvitløk, hakket
1 ss olivenolje
2 ss soyamel
1 ts krydderblanding
1 ts grønnsaksbuljong
1 1/2 dl kokende vann
salt og pepper etter smak

Slik gjør du:
Stek løk og hvitløk i oljen til de er myke. Hell blandingen i en bolle og bland inn resten av ingrediensene. Smør en stekeform og hell i blandingen. Dekk med folie og stek ved 180 grader i en time.

Serveres med gratinerte poteter og kokte grønnsaker eller en salat av raspede gulrøtter med rosiner eller noe annet du synes er godt!

VEGETARISK SENNEPSSILD

1 ss sennep
1 1/2 – 2 ts sukker
1/2 ss edikk (smaksett eventuelt med mer eddik og sennep til slutten)
3 ss olje
1 dl soyafløte
1 liten eller 1/2 rød løk
1 sylteagurk
aubergine (alternativt squash)

Slik gjør du:
Skjær auberginen i strimler (filéer). Kok disse i kraftig saltet vann til de blir helt myke. Bland sennep, sukker og eddik. Tilsett olje i en fin stråle under omrøring. Bland i soyafløten. Hell sausen over auberginen. Legg til slutt på agurk og rød løk som garnityr.

Grønne fakta

• Hele 59 % av Norges befolkning mener at ”kjøtt er noe en kan klare seg uten”. 40% av befolkningen har betenkeligheter når det gjelder forbruk av kjøtt.

• I England er omlag 7% av befolkningen (tilsvarende ca. 4 millioner mennesker) vegetarianere, 40% av disse hovedsakelig av dyreetiske årsaker. Hele 46% av Englands befolkning sier at de spiser mindre kjøtt enn før.

Julebordets bakside:

• Kyllinger vokser så abnormt fort at de får bl.a. skjelettlidelser, ubrukelige bein, liggesår på brystbeinet, hjerteproblemer, nyreskader og væskeopphopning i buken før de er 6 uker gamle – de er kort sagt en fysiologisk katastrofe.

• Foreldredyrene til ”broilere” sultes, for ikke å knekke sammen i benstrukturen, på grunn av abnormt sterk vekstpotensiale. Dette fører til frustrasjon og stress.

• På slakteriet henges kalkuner og kyllinger opp etter beina mens de ennå er ved bevissthet, samlebåndet fører dem gjennom et strømbad, og en kniv som kutter en hals i sekundet. Kontrollen med bedøvelsen er dårlig, hvilket betyr at fuglene raskt kan havne levende i skoldemaskinen.

• 96% av griser har klauvlidelser, 85% av ung-griser har leddproblemer. Flere grisunger blir halte allerede etter et par dager etter fødselen, på grunn av slitasjeskader fra betonggulvet.

• Over 90% av eggene som produseres i Norge kommer fra burhøner.

• For melkeindustriens skyld tas kalven fra moren umiddelbart etter fødselen. Kyr står lenket til båsen.

Bli medlem