NOAH logo
Forsiden > Kjæledyrindustri > Meld fra om dyr som… 6. des 2010

Meld fra om dyr som lider i kulden

Mattilsynet og veterinærer advarer mot å la hunder og katter være for lenge ute i kuldegrader, og minner om plikten til å sørge for nok mat, frostfritt vann og tilstrekkelig ly for alle husdyr.  NOAH – for dyrs rettigheter ber folk om å følge med og melde fra når de ser dyr som lider i kulden.

– Dyrevelferdsloven fastslår at dyr ikke skal utsettes for «unødige påkjenninger og belastninger». Kulde kan være en stor påkjenning for dyr, så dyreeiere som ikke tar vare på dyrene i kulden bryter loven.  Det er lovpliktig å varsle myndighetene ved mistanke om vanskjøtsel eller mishandling av dyr, sier Jenny Rolness i NOAH.

– Det er dessverre en del dyreeiere som ikke setter seg inn i hva dyrene deres tåler av kulde, men har en misforstått oppfatning av at pelsen holder dyrene varm uansett temperatur.  Dette er feil.  Veterinærer behandler mange hunder og katter med frostskader, særlig er potene og ørene utsatt.  Blir dyrene gående med frostskader kan det utvikle seg koldbrann.  En tynn katt som ikke får komme inn, vil ikke overleve lenge i minus 10 grader.  Både katter og hunder kan pådra seg urinveisinfeksjon i kulden.  For eldre hunder og katter som lider av forkalkninger, forverres smertene når de utsettes for kulde.

Katter og hunder må få velge selv hvor mye de vil være ute.  Med kattetoalett eller katteluke kan katten slippe å fryse seg gjennom lange vinternetter.

Også mange kaniner lider i kulden.

– Når det er så kaldt at vannet i drikkebeholderen bunnfryser, må kaninen få lunkent vann flere ganger daglig.  Til tross for dette enkle og innlysende faktum, er det mange kaniner som lider av tørst i kulden og som i verste fall tørster ihjel.  Kulden medfører ellers økt behov for mat og for et isolerende underlag.

Det er et primært behov for alle dyr å holde varmen, søke ly og få nok mat og vann, og det er svært viktig at folk bryr seg og kontakter Mattilsynet når dyr ikke får oppfylt disse behovene.  NOAH retter ellers en sterk oppfordring til folk om å ta inn hjemløse katter.  Med den strenge kulden som ser ut til å fortsette, vil mange hjemløse katter møte en langsom og pinefull død hvis de ikke får hjelp.

Også fuglene trenger hjelp gjennom vinteren.

Bli medlem