NOAH logo
Forsiden > Kjæledyrindustri > Hundehold > Iditarod – kynisk utnytt… 20. mar 2007

Iditarod – kynisk utnytting av menneskets beste venn

Kontakt i NOAH – for dyrs rettigheter:
Jenny Berg-Rolness, tlf. 57 74 06 03, jb-r@online.no

NOAH – for dyrs rettigheter er en av mange organisasjoner verden over som protesterer mot Iditarod – verdens lengste og hardeste hundeløp.

Etter at registreringen av dødsfall begynte, har 133 hunder dødd i dette 180 mil lange løpet, som tilbakelegges på 8 – 16 dager. Kritikken øker nå ytterligere, etter avsløringen om mishandling av en av de tre hundene som døde i årets løp. 3 år gamle Kate døde dagen etter at eieren, Ramy Brooks, dengte løs på hver enkelt hund i spannet, da to av dem vegret seg for å fortsette etter en pause. http://www.t-a.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070319/TEMA14/70319004 Selv om Iditarod-ledelsen ikke tør påstå at Kates død var en direkte følge av mishandlingen, så har de fleste dødsfallene i Iditarod sammenheng med de ekstreme stressbelastningene som hundene, med eller uten bruk av vold, tvinges til å gjennomgå.

Blødende magesår er en vanlig dødsårsak i Iditarod, og dette var diagnosen til den norske sledehunden Takk, som døde under løpet i 2004. Hundene er også utsatte for blant annet frostskader, muskel- og skjelettskader, blodig diare og lungebetennelse.

81 % av undersøkte hunder som fullfører Iditarod har lungeskader, ifølge en rapport publisert i the American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. En annen rapport, publisert i the Journal of Veterinary Internal Medicine, viser at 61 % av hundene som fullfører Iditarod har magesår, mot 0 % før løpet. I stedet for å ta syke hunder ut av løpet, får mange hunder massive doser med antibiotika for å fortsette.

– Robert Sørlies hunder slet med diare under årets løp og klarte ikke å holde farten oppe. Hvorfor ble de ikke tatt ut av løpet, når det hevdes at veterinærene sjekker hundene på sjekkpunktene og tar ut syke hunder? spør Jenny Berg-Rolness i NOAH – for dyrs rettigheter.

NOAH kritiserer også forholdene som trekkhundene lever under til daglig. Det norske hundekjørermiljøet har presset dyrevernlovens obligatoriske 10 meter for hund i bånd ned til 1,8 meter for trekkhunder. Avliving av overskuddsvalper og hunder som har uttjent sin rolle er også en side av trekkhundsporten som bør komme frem i lyset. Norges Hundekjørerforbund innrømmer at markedet for sledehunder er begrenset.

– I Iditarod måles en hunds verdi i hvor mye blodslit den kan tåle. Menneskene deltar for å høste ære og berømmelse og for å kjempe om pengepremien på en halv million. Hundene deltar fordi de må. Man vet at hunder hvert år vil dø og at mange vil påføres skader og sykdommer, men dette er et kalkulert offer. Iditarod er kynisk utnytting av hundenes selvutslettende iver etter å gjøre eieren til lags, avslutter Jenny Berg-Rolness.

Mer informasjon om Iditarod hos Sled Dog Action Coalition, http://www.helpsleddogs.org

Bli medlem