NOAH logo
Forsiden > Kjæledyrindustri > Heller gaver til dyrene… 18. des 2006

Heller gaver til dyrene enn dyr i gavene!

Pressekontakter:
Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, tlf. 959 44499
Thomas Hvål Olsen, aktivistkoordinator i NOAH, tlf. 934 51506

Norges største dyrebutikk Dyrenes Verden i Trondheim reklamerte nylig med følgende: «Vi har pakketilbud på en rekke dyr! Kom og plukk ut dyret nå og hent det på lille julaften!» Hvert år blir hundrevis av katter, hunder, kaniner og andre dyr levert til dyrevernorganisasjoner eller tatt med til veterinær for avliving pga av liten tid eller interesse for å ta seg av et levende vesen. På nettsidene til Dyrenes Verden beskriver de seg selv som «Et opplevelsesenter for hele familien.» Men hva med dyrene?

NOAH advarer nå mot å gi bort levende julegaver og minner om at det å skaffe seg et dyr er et stort ansvar og ikke en spontan avgjørelse. Mange kjøper «søte dyrebarn» til barna sine etter mye mas, men når dyrene vokser og blir store er det kanskje ikke like «gøy» lenger. Deretter ender kaniner i bur i garasjen, katter blir satt ut i skogen eller tatt med til veterinær for avliving og hunder ender opp med et liv fastbundet til en veranda..

– For barn er ofte julegaven veldig spennende de første ukene. Men dyr lever ikke kun et par uker, katter kan bli over 15 år, marsvin kan leve til de er over 10 år og et hamster lever i gjennomsnitt 2-3 år. I tillegg mangler mange kunnskap om det dyret de skaffer seg, og selv om man er glad i dyret sitt er ikke det nok. Dyr som chinchilla er nattdyr og hører ikke hjemme på et barnerom ofte med musikk og støy gjennom dagen når dyret naturlig ville sovet, og på natten må dyret sitte i bur. Mange er heller ikke klar over at en chinchilla kan leve i ca. 20 år, sier aktivistkoordinator Thomas Hvål Olsen.

Selv om det finnes mange ansvarsfulle barn og unge som setter seg inn i hva det spesielle dyret trenger, er det et stort ansvar og noe hele familien må være med på. Dette inkluderer også betaling for mat, dyrlege etc. Vil barn gjerne ta vare på dyr, kan man heller gi dem bøker og informasjon først, og deretter ta kontakt med en av de mange foreninger som har hjemløse dyr som trenger nye omsorgspersoner. Skal du gå til anskaffelse av et dyr, enten til jul eller ellers i året oppfordrer NOAH til å adoptere omplasseringsdyr istedenfor å handle dyr hos dyrebutikker.

– Dyrebutikkene avler dyr på løpende bånd – de usalgbare, f.eks. de som ikke lenger er unger, avlives ofte. Eksotiske dyr fraktes fra sine naturlige leveområder – og selvsagt regner importørene med litt «svinn» på veien. I butikkene står de innestengt i trange metall- og plastbur – de samme burene som butikkene oppmuntrer vordende «eiere» til å kjøpe og la dyrene leve i hjemme. Fugler er skapt for å fly og kaniner, rotter, mus etc er dyr som trenger å få utløp for et stort aktivitetsbehov og som på ingen måte kan trives i et lite bur, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen.

Dyrebutikkene lever av folks uvitenhet – de har skapt en verden hvor det å være «glad i dyr» betyr å holde dem fanget i enecelle. Er du eller barnet ditt opptatt av dyr, gi heller en julegave til dyrene ved å støtte dyrevernorganisasjoner som jobber for at alle dyr skal få et verdig liv!

Bli medlem