NOAH logo
Forsiden > Kjæledyrindustri > Healing av dyr 1. feb 1998

Healing av dyr

av Hege Fredriksen

Intervju med Dennis Holmberg, dressur- og sprangrytter og galopptrener gjennom 14 år i Norge, driver nå alternativ behandling og natural horsemanship.

For enkelte er en kule for pannen «behandling» nok av en syk hest. Andre kan godt investere i veterinærbehandling – enten for en god kamerat, eller for en verdifull pengemaskin… Men hvor mange ser dyrenes sykdom i sammenheng med deres livskvalitet og psykiske helse? Det finnes mange måter å ta dyrs helhetlige helse alvorlig på. Noen, som Dennis Holmberg, gjør det ved hjelp av healing…

Hvordan kom du borti healing på dyr?
Jeg har fra 1980 behandlet hester med alternative metoder; laser, kiropraktikk, akupunktur. Etterhvert møtte jeg noen som drev med biokinesiologi. Det går ut på at man gjennom muskeltester prøver å finne ut hvilken behandling som kan gis. Også spytt og urin kan testes for å finne hva slags mineraler, vitaminer eller naturmedisiner kroppen trenger.

Med laser og kiropraktikk ble hesten bra, men det var ikke nødvendigvis av lang varighet. Med kinesiologien derimot, så jeg klart at der var en forandring innenfra, noe som jeg også opplever ved healing.

Hva legger du i ordet «healing»?
Healing er en hjelp til selvhjelp. Det finnes ingen healer, metode eller preparat som kan kurere alt. Healing kan være en åpning for forandring. Hva som helst kan skje under en healing, hva som helst kan bli helbredet på øyeblikket. Det kalles jo mirakel, men er ganske naturlig. Man vender rett og slett en negativ prosess til noe positivt. Healing er nærmest en meditasjon som et annet individ også nyter godt av; et uttrykk for kjærlighet.

Hvordan foregår en behandling hos deg?
En vanlig behandling varer vanligvis i en time, hvor jeg inkluderer en samtale med eieren av dyret. Jeg berører den jeg behandler, og prøver å helbrede energisentrene i kroppen. Jeg ser automatisk hele bildet av dyret, og min bakgrunn som trener setter meg i stand til også å gi råd om trening og fôring, og hestens livssituasjon generelt.

Når jeg healer ønsker jeg at eieren er til stede, fordi det er forholdet dem i mellom som er viktig. Det man tenker om hesten har stor betydning for dens utvikling. Truer man med slakt, så påvirker dette hesten. En hest, som alle andre, trenger sin individuelle tid på å komme seg. Man gjør ikke en hest bra, man tillater den å utvikle sitt potensial.

Kan hvem som helst drive healing?
Alle mennesker er født med de samme forutsetninger, dette gjelder også for healing. Det kommer an på hvor åpen man er for livet. Når det gjelder å helbrede sitt eget dyr, kan det lønne seg å få hjelp utenfra. Man er så knyttet til hverandre at det kan være nyttig med litt objektivitet.

Hva er for deg den vesentligste forskjell mellom å behandle dyr med healing og veterinærmedisin?
Veterinærmedisinen behandler symptomer; jeg vil se på helheten og forsøke å gjøre noe med den dypeste årsaken til skader og sykdom. Selvsagt gjør jeg det jeg kan med akutte symptomer, men ser alltid på hele hesten og hestens situasjon.

Tradisjonell medisin innbefatter forskning på dyr. Hvordan ser du på bruk av dyr i forsøk?
Slik systemet er i dag, er det visst vanskelig å unngå. Men vi kan ikke lære å forstå samspillet mellom kropp og sinn ved å skade og drepe de man studerer. Dyreforsøk i undervisning, som bygger på kjent boklig lærdom, virker i alle fall unødvendig.

Hva er de vanligste problemene du behandler?
Hester er de dyr jeg behandler flest av, og der går det på rygg og benproblemer. Hesten må balansere vekten av mennesket på ryggen, og det tar på. Det er viktig at man lærer seg å se årsaker og sammenhenger, og således kommer sykdommen i forkjøpet. Det skjer ofte at man er satt til å heale et spesielt problem, og så blir helt andre ting healet isteden. Jeg har også healet hunder, katter og kyr.

Når man healer, oppstår en spesiell atmosfære. Dyrene slapper totalt av, og gir derved slipp på smerten. Under en healing av en hund, oppdaget jeg at eieren satt og gråt. Hundene speiler eierne. De påtar seg på en måte sine eieres lidelser!

Du nevner rygg- og benproblemer hos hest. Er dette en følge av hestesporten slik den drives i dag? Har du betenkeligheter med denne?
Ja! Der er mye jeg ville forandret på, men jeg synes først og fremst det trengs opplysning om hvordan hesten fungerer. Jeg holder selv kurs i «natural horsemanship». Gjør ikke hestene som det blir forventet av dem, blir de kalt idioter og uredelig, men jeg har aldri i mitt liv møtt en uredelig hest. En hest tenker ikke på å ødelegge, den reagerer bare som hest.

Når det gjelder sykdom, kommer de skadeproblemer hesten får av hvordan den trenes og brukes. Med problemer i bena, er det andre ubalanser som over kortere eller lengre tid har blitt oversett. Man forstår ikke hestens natur eller signalene som sendes ut, men fortsetter å trene og konkurrere til man må stoppe fordi hesten er halt.

Forkjølelse, virusinfeksjoner og luftveisproblemer kommer også av hestens situasjon, og er tegn på mistrivsel og mangel på glede. Det glemmes hvorfor man en gang begynte å jobbe med hester; det var jo fordi det var morsomt. Skal det være morsomt å være sammen med hester, må hestene også være glade og trives. Det kan man ikke tvinge dem til, det må komme innenfra!

Hva vil du si til de som eier dyr?
Har man dyr, er det viktig at man lar dem være det de er. Vi ser oss som adskilt fra dyr og naturen, men slik er det ikke. Vi er en del av det hele. Slik vi behandler dyrene, gjenspeiler hvordan vi behandler denne delen av oss selv.

___

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #2/1998.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. /Stott-oss

Bli medlem