NOAH logo
Forsiden > Kjæledyrindustri > Dødsdommene over Majlo… 29. apr 2009

Dødsdommene over Majlo og Odin – skrekkeksempler på hvordan hundeloven skaper tragedier

Hundene Majlo og Odin er begge vedtatt avlivet av politiet. Politidirektoratet har opprettholdt avlivingsvedtakene etter klager fra hundeeierne, NOAH og andre interessenter.  Begge hundenes saker føres nå til domstolen.

Majlos eneste ”forbrytelse” er at han tilhører den i Norge forbudte rasen Amerikansk amstaff terrier.  Eierne kjente ikke til dette forbudet da de brakte Majlo fra Sverige til Norge.  De er mer enn villige til å ta Majlo tilbake til Sverige, der rasen er tillatt, og hundeloven åpner for en slik utvisning, men norsk politi vil i stedet avlive Majlo.

Odin, som er av rasen Grand danois, ble vedtatt avlivet etter at han dyttet en 5-åring mens han låg i bånd på eiernes veranda.  Dyttingen var knyttet til lek, det var 6 voksne til stede som kunne bevitne at det ikke var et angrep, men gutten falt og slo et kutt i munnen, og faren, som er politiadvokat, krevde Odin avlivet.  Odin tok senere en adferds/mental test, som han bestod – han ble beskrevet som verken aggressiv eller farlig, tvert imot over snittet når det gjelder hans rase. Se Facebook gruppe her.

– Dette er to groteske eksempler på hvordan hundeloven tolkes og praktiseres med minst mulig skjønn og hensyn, og mest mulig inngripen overfor både hund og eiere.  Loven er full av straffetiltak mot hundene, som stilles overfor urimelige krav, samtidig som det ikke stilles noen krav til hundeeierne eller samfunnet om å forstå hundenes språk og forutsetninger, sier Jenny Rolness i NOAH – for dyrs rettigheter.

– Majlo knurret til politiet da de tvangshentet ham, dette skjedde uten at eierne var til stede.  Enhver hund – uansett rase – vil i en slik presset situasjon vanligvis bjeffe eller knurre for å forsøke å jage bort inntrengerne.  Knurring har i de fleste tilfeller ingenting med aggresjon å gjøre – det er en del av hundens kommunikasjon – men det blir dessverre ofte feiltolket, slik som av politiet, som nå bruker dette som en av begrunnelsene for å avlive Majlo. I Odins tilfelle er størrelsen hans trekt frem, som om dette i seg selv er avlivingsgrunn.

Majlos og Odins saker har engasjert titusener av mennesker rundt om i landet, og det er opprettet støttegrupper og kronerulling på Facebook.  Det oppleves som et overgrep at politiet vil ta livet av to uskyldige hunder, samtidig som de rammer hundeeierne urimelig hardt.

– Majlos familie må betale 2000 kroner i uka for politiets forvaring, i tillegg må de ut med 4000 ekstra hvis de ønsker å treffe hunden sin. Dette fremstår som ren terror mot en familie som sliter hardt psykisk ved å ikke vite hvordan Majlo har det eller om de noen gang får se ham igjen, i tillegg til at de strever med å finansiere hundens kennelopphold og en forestående rettssak.  Politiet oppfører seg i dette tilfellet på en umenneskelig måte, sier NOAH.

– Nå gjenstår det å se om hunder i Norge har et snev av rettsvern, eller om domstolen opprettholder dødsdommene over Majlo og Odin.  NOAH oppfordrer folk til å gå inn på Facebook og bidra i kronerullingen for å få prøvet hundenes sak og tolkningen av hundeloven for domstolen.

Bli medlem