NOAH logo
Forsiden > Infosenter > Veganisme

Veganisme

Vegetarisk – en livsstil for fremtiden

Hvis vi lar både fornuften og medfølelsen styre blir fremtiden vegansk. Som veganer bidrar du med en av de viktigste innsatsene for et bedre miljø, for kjøttindustrien er både miljøødeleggende og ressurskrevende.

solsikke

Du viser også solidaritet med andre mennesker: Hvordan kan man spise kjøtt, når vi vet at 50 millionener mennesker dør av sult, og at ti veganere kan leve på samme kornmengde som må til for å produsere kjøtt til en kjøtteter? World Watch Institute kaller en kjøttetende verden for en “urealiserbar drøm”. “Mareritt” er en mer betegnende beskrivelse…

For produksjonen av animalske produkter baserer seg på drap og frihetsberøvelse av levende skapninger som har samme evne til å føle smerte og frykt som oss selv. Alle dyr vil leve et liv i frihet – som veganer redder du hundrevis av medskapninger i løpet av ditt liv. Å bli veganer er antagelig den beste redningsaksjonen du kan iverksette for dyrene og for miljøet. Og for deg selv: Veganere har betydelig mindre sjanse for å bli rammet av de vanlige livsstilssykdommene som kreft og hjerte-og karsykdommer.

Det er heller ikke vanskelig å kutte ut produkter fra utnytting av dyr: Veganske pølser og burgere, soyamelk og soyais, eggerstatning og veganske kaker finnes i stadig større utvalg. Et voksende antall mennesker velger bort produkter basert på vold mot dyr: Din veganske livsstil er en livsstil for fremtiden.

Kafka«Endelig kan jeg se på deg med fred i blikket, jeg spiser deg ikke lenger.»
Franz Kafka

Om dette temaet anbefaler vi deg å lese:

• Våre veganske matoppskrifter.

• Uttalelser fra kjente vegetarianere.

• Om å vokse opp vegetarisk.

• Artikkel om vegetarisme i Norge (fra 1996).

Husk: Over hver artikkel finner du tema-kategorier som du kan klikke på for å finne flere lignende artikler – eller du kan få opp alle våre artikler om temaet kronologisk ved å gå inn i vårt arkiv:

Se alle våre artikler om vegetar her