NOAH logo
Forsiden > Infosenter > Underholdnings industri

Underholdnings industri

Sirkusdyr – ufrivillige artister

Sirkuset spiller på barns uvitenhet og voksnes ønske om å gjenskape barndommens uskyld. Men for de fleste voksne mennesker er dette en falsk uskyld.

Elefantdressur på Arnardo: Vi har makt, men ikke rett.

De vet at elefanter som står på hodet i en manesje eller er lenket fast til en transportbil, ikke har et verdig liv. De vet at at hunder og duer i bur, sjøløver på et lasteplan og hester og kameler bundet til et telt ikke kan få den naturlige utfoldelse som dyr trenger. Kanskje vet de også med seg selv at det skal kraftigere lut til enn godbit-trening for å få en hund til å sykle eller en elefant til å balansere oppå en annen elefant.

Likevel fører de sine egne barn bak lyset og følger villig med i blinde. Ønsker dyre-sirkusets publikum å bli lurt? Ønsker de å klamre seg til myter som faller på sin egen urimelighet? For dyrenes skyld er det på tide å gi avkall på mytene. På tide å se bak glitteret og oppdage dyrenes virkelighet bak kulissene og illusjonene.

Denne virkeligheten består av å være innestengt, fastbundet og under tvang store deler av livet, kjøre time etter time hver eneste dag, bli tvunget til kunster som sliter fysisk på dyrekroppen, være redde for avstraffelse ved den minste ulydighet – og ikke minst; aldri kunne få lov til å være det de egentlig er. Elefantens sletter, sjøløvenes strender og til og med en vanlig skogstur for hundene, er langt borte fra sirkusdyrenes liv. For underholdningens skyld tviholder man på en tradisjon av fornedrelse, hvor dyr fremstilles som klovner på samme måte som handikappede mennesker ble vist frem på sirkus i forrige århundre. Dyr på sirkus er underholdningsindustriens gjenværende slaver.

Jack London«Grusomhet, som kunst, har funnet sitt mest fullgyldige uttrykk i de dresserte dyrs verden. Det jeg oppdaget bak den strålende oppvisning var ikke vakkert.»
Jack London

For en full presentasjon av dyresirkus, oversikt over sirkus uten dyr og hva NOAH gjør for å få dyrene ut av sirkus, gå til vår kampanjeside: www.sirkus.info

sirkus-banner

Tvunget til å underholde

NOAH – for dyrs rettigheter i samarbeid med Animal Defenders International (ADI) filmet og fotograferte forholdene for dyr i norske og internasjonale sirkus frem til 2005. Dette resulterte i filmen “Tvunget til å underholde”:

Om dette temaet anbefaler vi deg også å lese:

Intervju med elefantekspert Joyce Poole om elefanter i sirkus og i det fri.

Artikkel om dyrefrie sirkus i Norge.

Artikkel om den internasjonale sirkusindustrien.

Artikkel om sirkusenes historie.

Intervju med Agoras direktør som innrømmer kvaler med å ha dyr i sirkus.

Artikkel om lovbrudd hos norske sirkus.

Husk: Over hver artikkel finner du tema-kategorier som du kan klikke på for å finne flere lignende artikler – eller du kan få opp alle våre artikler om temaet kronologisk ved å gå inn i vårt arkiv:

Se alle våre artikler om underholdningsindustri her