NOAH logo

Hundehold

Hundens beste venn?

Hundene har en særlig status i menneskesamfunnet – status som venn. Dette er selvsagt en langt tryggere og bedre posisjon enn hva mange andre dyr må lide under. Men hvor god venn er egentlig mennesket?

Foto: Øivind Pedersen

Foto: Øivind Pedersen

Hunder selges og kjøpes etter å passe menneskets behov for fritidsaktiviteter eller nytte – jakt, vakthold, fremvisning, konkurranse. Hunder vurderes etter prestasjon, pris og stamtavler. Når hunden ikke innfrir «nytteverdien», trenger behandling for sykdom eller blir gammel og trenger mer omsorg og hensyn – når «vennskapet» blir krevende og ikke bare givende for menneskene – er det en del som snur ryggen til og tar livet av sin «venn». Noen går enda lenger, og tar livet av valper med «feil» farge og tegning, valper som ikke kan selges og gi overskudd – for dem er hunden først og fremst salgsvare. Og på grunn av dem er det en stadig strøm av «uønskede» hunder – hunder som er blitt til overs fordi kjøperen gikk lei og ombestemte seg, og som det er vanskelig å skaffe nye hjem til fordi oppdrettere stadig forsyner markedet med nye unge dyr.

Hunder og mennesker har en lang historie sammen – men den er preget av at mennesket forlanget betingelsesløst vennskap og gir så mye mindre igjen: Dressurmetoder som snarere ligner torturmetoder; Manglende forståelse for hundens behov og manglende vilje til å inrømme hundene glede i livet istedenfor en uendelig rekke plikter og krav; Salg, kjøp og verdsetting etter pengeverdi og tilfeldige kriterier som rase og «bruksresultater»; Avliving av hunder som vil og kan leve. Skal vi ha rett til å kalle hunden vår «beste venn», må vi vise at vi selv er vennskapet verdig.

Konrad Lorenz«Vennskapet til en hund er en kostelig gave som ikke er en mindre moralsk bindene forpliktelse enn vennskapet til et menneske.»
Konrad Lorenz

Om dette temaet anbefaler vi deg å lese:

Artikkel om NOAHs Arbeid mot hundeloven, og hvilke konsekvenser den har for hunder i Norge

Artikkel om hundeavl på tvers av hundenes interesser

Artikkel om Iditarod og hvorfor ekstremkonkurranser ikke er bra for hundene

Professor i etologi Barbara Smuts forteller om sitt forhold til hunden Safi

Fortelling for deg som har hatt en gammel hund…

Husk: Over hver artikkel finner du tema-kategorier som du kan klikke på for å finne flere lignende artikler – eller du kan få opp alle våre artikler om temaet kronologisk ved å gå inn i vårt arkiv:

Se alle våre artikler om hundehold her