NOAH logo
Forsiden > Infosenter > Hvalfangst

Hvalfangst

Tradisjon i dyreplageri

Hvalene – havets største pattedyr – har et kroppspråk som er menneskene fremmed, men høster allikevel forståelse og beundring.

Vågehval. Foto: Bryant Austin

Foto: Bryant Austin

Mange arter lever i sosiale grupper, alle tar seg lenge av ungene sine. Hvalenes måte å kommunisere med hverandre over lange avstander har fascinert mennesker og bidratt til respekt for disse dyrene.

Dessverre er det noen land hvor dette ikke er tilfelle – og Norge er ett av dem. Gjennom massiv propaganda for hvalfangst skaper den norske regjering et inntrykk av at hvalen kun er et stort berg med kjøtt og en flytende økologisk katastrofe. Men hvalen har ingenting med ubalanse i havet å gjøre. Havet og hvalene har hørt sammen lenge før mennesker begynte med industrialisert fiske og hvalfangst.

Norges tradisjon som hvalfangstnasjon er direkte ansvarlig for å presse flere arter mot utryddelse. Og hvorfor? For pengene skyld, og for å legge enda flere tonn til verdens kjøttberg.

Harpuneringen av hval er kritisert av veterinærer og biologer over hele verden – smertene som dyrene utsettes for når granatharpunen eksploderer i musklene, og desperasjonen i en dødskamp som kan vare i minutter til timer, har vakt motstand verden over. Norge står ganske alene om å fornekte hvalfangstens dyreplageri.

Dalai Lama«Livet er like kjært for dyr som for mennesker. Slik den ene vil leve og ikke dø, slik er det også for den andre.»
Dalai Lama

For en full presentasjon av hvalfangst og hva NOAH gjør for hvalene gå til vår kampanjeside: www.hvalfangst.info

Hvalbanner

Om dette temaet anbefaler vi deg også å lese:

• Artikkel om hvalfangst fra hvalens perspektiv.

• Artikkel om fotoutstilling av hvaler.

• Nærkontakt med hvaler.

• Artikkel om IWC.

• Artikkel om hvalfangstens historie.

Husk: Over hver artikkel finner du tema-kategorier som du kan klikke på for å finne flere lignende artikler – eller du kan få opp alle våre artikler om temaet kronologisk ved å gå inn i vårt arkiv:

Se alle våre artikler om hvalfangst her