NOAH logo

Undervisning

Dyreforsøk i undervisning – eksamen i likegyldighet

Over hele verden nekter studenter å drepe dyr for undervisningens skyld. Også lærere bidrar til at dyreforsøkene forsvinner. Men fortsatt insisterer noen læresteder på at man må drepe for å lære om liv.

dyreforsøk padde frosk

Foto: Øivind Pedersen

Er den egentlige grunnen at de faktisk vil lære bort likegyldighet overfor lidelse? Vil de rett og slett skape studenter som trasker i de gamle dyreforskernes fotspor? Er de redde for kritikk fra dem som tenker annerledes?

Dyreforsøk risikerer å føre til respektløs avstumpethet overfor levende vesener. Man lærer at et liv ikke er mer verd enn at det kan ofres for å gjøre undervisningen mer «håndfast», at et dyr er en bruksgjenstand som kan kastes i søppelet etter endt time. Er dette holdninger man vil ha hos fremtidens forskere, leger og veterinærer?

Studier viser at etiske metoder uten dyr er mer effektive og skaper et bedre læringsmiljø. Idag finnes det flere etiske metoder enn det finnes dyreforsøk: Virtuelle disseksjoner som kan utføres på skjermen, dataprogrammer som simulerer et laboratorium og avanserte modeller for kirurgitrening, er bare noen av mulighetene.

Etisk læring bevisstgjør studentene om dyrs egenverdi. Etisk læring skaper veterinærer og leger som har utviklet evne til medfølelse for pasienter. Det skaper biologer som har respekt for den naturen de skal studere. Det skaper grunnlaget for en etisk forskning uten dyreforsøk.

Jane Goodall«Å dissekere eller skade dyr i undervisningen, er ikke bare etisk uønsket, det er heller ikke den beste metoden for å lære om levende organismer.»
Jane Godall

Om dette temaet anbefaler vi deg å lese:

Artikkel om NOAHs internasjonale konferanse for alternativer til dyreforsøk

Kommentar fra NOAHs biolog Pernille Lund Hoel om dyreforsøk i biologistudiet

Spørsmål og svar om dyreforsøk i undervisningen

Oversikt over alternativer til dyreforsøk i undervisnigen

Artikkel om universitetslærere som kutter ut dyreforsøkene

«Eksamen i likegyldighet» – hva dyreforsøk i undervinsingen fører til

Husk: Over hver artikkel finner du tema-kategorier som du kan klikke på for å finne flere lignende artikler – eller du kan få opp alle våre artikler om temaet kronologisk ved å gå inn i vårt arkiv:

Se alle våre artikler om dyreforsøk i undervisningen her