NOAH logo
Forsiden > Infosenter > Fiskeindustri

Fiskeindustri

Fisk føler smerte

Fisk er det dyr som er mest fremmed for mennesket. De puster i et annet element. Vi forstår ikke deres adferd og deres kommunikasjon.

Men det betyr ikke at den ikke eksisterer: Fisk føler smerte. Fisk føler stress og frykt. De har hukommelse og læreevne. Noen fisker bygger reir. Noen forsvarer sitt revir. Andre samarbeider med familien om oppfostringen av yngel-kullet og kjenner hver enkelt fisk i flokken igjen.

Men menneskets utnytting av fisk, er basert på en helt annen virkelighet – en virkelighet hvor fisk ikke er levende dyr, men tonn med livløs biomasse. Millioner av fisk kveles til døde eller klemmes ihjel i nett – millioner som hver og en føler smerte og frykt. Ytterligere millioner fisker blir alet opp i oppdrettsanlegg hvor de står tusenvis i trange merder med skader som store kjøttsår eller blottede bukorganer. Og hvilket annet dyr ville man halt inn etter en krok festet i dyrets munn, svelg eller mage?

Både oppdrettsanleggene og industrifisket har vært kritisert for å ødelegge miljøet i havet, for å representere menneskets grådighet i forhold til naturen. Men fiskeindustrien representerer også det faktum at mennesker gjerne lukker øynene for lidelse hvis det er penger å tjene.

Men man kan ikke lenger lukke øynene for fakta; også fisken er et dyr som føler smerte.

Bergljot Børresen«Et ‘primitivt’ virveldyr som fisk kan oppleve like sterke følelser som oss, ja, kanskje enda sterkere ubremsede følelser, siden de mangler den modifiserende hjernebarken.»
Prof. med. vet. Bergljot Børresen

Om dette temaet anbefaler vi deg å lese:

• Artikkel om fisk og smerte.

• Artikkel om fiskeoppdrett.

• NOAHs foredrag om fisk og dyrevern på LMD/FKD-seminar.

• Kronikk av Niels Chr. Geelmuyden om fiskeoppdrett.

Husk: Over hver artikkel finner du tema-kategorier som du kan klikke på for å finne flere lignende artikler – eller du kan få opp alle våre artikler om temaet kronologisk ved å gå inn i vårt arkiv:

Se alle våre artikler om fiskeindustri her