NOAH logo
Forsiden > Infosenter > Familiedyr

Familiedyr

Dyrebutikk – kan venner kjøpes?

«Dyrebutikk» – selve ordet signaliserer at dyr er varer som kan kjøpes etter behov. «Burdyr» – et ord som beskriver skjebnen til så alt for mange dyr som lever i menneskers hjem.

Hamster i bur.Kaniner, mus, eksotiske fugler, fremmedartede gnagere – de er dyr som er små nok til å putte inn i et bur som kan stå i et hjørne av barnerommet eller plasseres på entrébordet. Dyrebutikkene avler dyr på løpende bånd – de usalgbare, f.eks. de som ikke lenger er unger, avlives. Eksotiske dyr fraktes fra sine naturlige leveområder – og selvsagt regner importørene med litt «svinn» på veien. I butikkene står de innestengt i trange metall- og plastbur – de samme burene som butikkene oppmuntrer vordende «eiere» til å kjøpe og la dyrene leve i hjemme.

Noen dyr kommer til mennesker som forstår mer om deres behov for frihet etter at de er kommet i hus, og som streber etter å gi dem det livet de egentlig var skapt for. Men mange nøyer seg med å se på de små dyrene som pynt eller leketøy, og lar dem leve hele sitt liv som fanger. Atter andre vanskjøtter dem, eller går lei og kvitter seg med dem.

Å skaffe nye hjem til små dyr er vanskelig fordi dyrebutikken alltid står klar med nye kull kaninunger og nyklekkede undulater. Enda vanskeligere er det å finne hjem som erkjenner kaninenes behov for å løpe i en skog og undulatens behov for å fly. Dyrebutikkene lever av folks uvitenhet – de har skapt en verden hvor det å være «glad i dyr» betyr å holde dem fanget i enecelle.

Edvard Munch«Hvor merkelig er det ikke at mange mennesker  har en viss mani for å sperre sine medskapninger inne i bur. Hvordan kan de våge det?»
Edvard Munch

Om dette temaet anbefaler vi deg å lese:

Artikkel om dyrebutikker.

Kommentar fra NOAHs Cintzia Cartei om hennes opplevelser fra å jobbe i dyrebutikk.

Husk: Over hver artikkel finner du tema-kategorier som du kan klikke på for å finne flere lignende artikler – eller du kan få opp alle våre artikler om temaet kronologisk ved å gå inn i vårt arkiv:

Se alle våre artikler om kjæledyr her

Se alle våre artikler om hundehold her

Se alle våre artikler om kattehold her