NOAH logo
Forsiden > Dyr i havet > Selfangst > Pressemelding: – Norsk… 10. feb 2010

Pressemelding: – Norsk selfangst er en sammenhengende skandale, sier NOAH.

NOAH – for dyrs rettigheter er ikke forbauset over avsløringene av skadeskyting og lovløs behandling av selunger av norske selfangere: – Selfangsten har en sammenhengende historie av dyreplageri, men systematisk har rapporter som viser dette blitt bortforklart av norske myndigheter, sier veterinær Siri Martinsen.

Kontakt:
NOAH – for dyrs rettigheter, v/ Siri Martinsen, 959 444 99

NOAH – for dyrs rettigheter påpeker at selfangsten har blitt kritisert for ekstremt dyreplageri gjentatte ganger. Dette gjelder både den norske og den kanadiske fangsten – hvorfra de fleste dyrene kjøpes opp av norske selskap.

– Hver gang selfangst har blitt kritisert for dyreplageri, har imidlertid norske myndigheter satt inn en offensiv for å bortforklare dette. Istedenfor å ta kritikken alvorlig, har norske myndigheter på høyst uvitenskapelig vis hevdet hardnakket at fangsten er «human» basert på en eneste studie utført på 90-tallet hvor fangsmennene ble instruert av forskere i det de drepte selene. Hvordan selene faktisk risikerer å lide under den praktiske fangsten har norske myndigheter aldri interessert seg for se alvorlig på, sier veterinær Siri Martinsen.

NOAH mener inspektøren som nå påpeker regelbrudd, fortjener stor honnør.

– Norske myndigheter har overbeskyttet selfangsten i alle år. Det er uakseptabelt at denne marginale næringen som drives hovedsakelig for produksjon av unødig pelsverk, og som en hel verden med rette oppfatter som dyreplageri, skal beskyttes av inhabile politikere som deler ut skattepenger. NOAH er sikre på at svært mange ønsker skattepengene sine brukt til helt andre ting en at en liten gruppe selfangere skal plage og drepe seler for å så å prøve å selge pelsen deres til et marked som for lengst har takket nei til denslags dyreplageri, ser Martinsen.

I 2007 vurderte EFSA norsk selfangst, og konkluderte med: “ (…) there is strong evidence that, in practice, effective killing does not always occur but the degree to which it does not happen has been difficult to assess, partly because of a lack of objective data and partly because of the genuine differences in interpretation of the available data. (…)”

– Avsløringen viser at EFSAs konklusjon er riktig – dyr lider under selfangsten, men det er vanskelig å avdekke det: Dette krever redelige inspektører som tør å snakke ut. Det vi trenger nå er redelige politikere som forstår at nok er nok for selfangsten, og kutter statsstøtten til dyreplageriet, sier Martinsen.

NOAH vil også gå til anmeldelse selfangstskuta:

– NOAH mener det er svært viktig at dette systematiske dyreplageriet får den straffen det skal ha etter dyrevelferdsloven, og vil også anmelde forholdet. Vi vil følge opp saken, da vi dessverre har sett at grove dyremishandlingssaker ikke alltid følges opp med den straffen de bør få i norsk rettsvesen. Det bør ikke skje med denne saken, avslutter Martinsen.

Bli medlem