NOAH logo
Forsiden > Dyr i havet > Hvalfangst > Pressemelding: «The… 23. okt 2010

Pressemelding: «The Cove» – prisbelønnet dokumentar på TvNorge

Den kontroversielle og Oscarvinnende dokumentarfilmen «The Cove» viser den brutale delfinfangsten som foregår i bukta Taiji i Japan. Et amerikansk kamerateam, med Paul Watson som støttespiller, driver geriljataktikk for å komme denne lyssky industrien til livs. En av hovedaktørene i aksjonen er Richard O’Barry som trente delfinene til TV-showet «Flipper» på 60-tallet, men som siden har brukt all sin tid på å bekjempe den brutale delfinindustrien.

Hvert år drepes 23.000 delfiner i et meningsløst blodbad i Taiji-bukta i Japan. I bukta, som kun kan nås fra havet, skremmes delfiner inn på grunnere farvann av fiskere som bruker bankelyder for å gjøre delfinene frustrerte. De beste eksemplarene av hunnkjønn blir solgt til akvarier verden over som potensielle oppdrettsdyr mens resten blir brutalt slaktet.

– The Cove er rett og slett en thriller av en dokumentar, som har spesiell relevans i Norge, selv om den har gått sin seiersgang verden rundt. Internasjonalt er det mange som betrakter norsk hvalfangst og selfangst som likestilt med den japanske delfinslaktingen. I en film som er både spennende og emosjonell gir dette en ekstra dimensjon for et norsk publikum, sier administrerende direktør i TVNorge Harald Strømme.

Strømme får støtte fra Siri Martinsen i NOAH – for dyrs rettigheter:

– The Cove setter fokus på vår utnytting av sjøpattedyr, som fører til lidelse for mange dyr og blir sett på som stadig mer uakseptabelt verden over. Det er en grusom og viktig film som understreker at vi mennesker har makt til å utnytte andre – men ikke nødvendigvis rett til det. NOAH har for øvrig i sin tid samarbeidet med Richard O.Barry for å stanse fangst av spekkhoggere i norske farvann for salg til japanske delfinarier – heldigvis lykkes vi!, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH.

Filmen vant Oscar for beste dokumentar i 2010 og har i tillegg vunnet og blitt nominert til en rekke andre priser, inkludert følgende:

82nd Academy Awards (2010) – Best Documentary Feature
62nd Writers Guild Awards (2009) – Best Documentary Feature Screenplay (February 20, 2010)
Directors Guild Awards (2009) – Outstanding Directorial Achievement in Documentary, Directors Guild of America (January 31, 2010)
National Board of Review – Best Documentary, (December 3, 2009)
15th BFCA Critics’ Choice Awards (2009) – Best Documentary Feature, Critics’ Choice Awards in Los Angeles (January 15, 2010)
Los Angeles Film Critics Association – Best Documentary
Toronto Film Critics Association Awards (2009) – Allan King Documentary Award (December 16, 2009)
Toronto Film Critics Association Awards (2009) – Best Documentary Feature (December 16, 2009)
Newport Beach Film Festival (2009) – Audience Award for Best Documentary
New York Film Critics Online (NYFCO) – Best Documentary (December 13, 2009)
Sheffield Doc/Fest (2009) – The Sheffield Green Award (November 8, 2009)

For mer informasjon ta kontakt med:

Kommunikasjonsdirektør i TVNorge Svein Tore Bergestuen på tlf. 901 22 142
Siri Martinsen i NOAH på tlf. 959 44 499
For bilder eller klipp fra dokumentaren, kontakt Anita Raaberg på tlf. 21 02 21 93 eller mail: anita.raaberg@tvnorge.no.

Bli medlem