NOAH logo
Forsiden > Dyr i havet > Hvalfangst > Pressemelding: Norge… 17. jun 2010

Pressemelding: Norge møter internasjonal fordømmelse for sin hvalfangst: over 100 000 mennesker krever slutt på grusomhetene

Over 100 000 mennesker fra flere land har signert et åpent brev der de ber Norges statsminister, Jens Stoltenberg, om å stanse landets inhumane kommersielle hvalfangst.  Underskriftskampanjen, i regi av World Society for the Protection of Animals, NOAH – for dyrs rettigheter og Dyrebeskyttelsen Norge, er det mest massive uttrykk for motstand mot Norges hvalfangst siden den ble gjenopptatt i 1993.

Hva skjer?
Torsdag 17. juni, kl. 14.30, overrekker NOAH og Dyrebeskyttelsen over 100 000 internasjonale underskrifter mot hvalfangst til Statsministerens kontor på Einar Gerhardsens plass 1.

Reaksjonene kommer etter at Norge – ett av bare tre land som fortsatt driver kommersiell hvalfangst, til tross for globalt moratorium – forbereder seg på å forsvare sin hvalfangst neste uke, i det to og sekstiende årlige møtet i den Internasjonale Hvalfangstkommisjonen (IWC) i Agadir, Marokko.  Møtet skal stemme over et, for hvalene, faretruende forslag som vil oppheve det 25 år gamle moratoriet mot kommersiell hvalfangst, og risikere at Norge kan drepe 6000 vågehvaler de neste 10 årene.

Tidligere denne uka førte ny videodokumentasjon på hvor usikker og potensielt lidelsesfull den norske hvalfangsten er, til en bølge av publikumsrespons i underskriftskampanjen, som allerede var signert av tusener av mennesker fra hele verden – inkludert mer enn 5000 nordmenn – som krever stans i en futdatert og unødvendig praksis.

Lederen av WSPAs marine sjøpattedyrprogram, Joanna Toole sier: ”Det er klart at Norges hvalfangst ikke er holdbar.  Vår nylige undersøkelse viser tydelig at fangsten har et stort potensiale for skadeskyting, og er upålitelig og inhuman.  Mer enn 100 000 mennesker har nå gitt sin støtte til en voksende global stemme som krever at lidelsene til hvalene må settes foran politikken.  Norge må forklare hvordan de kan forsvare å fortsette denne foreldete praksisen.”

De over 100 000 menneskene har skrevet under på at hvalens størrelse, kombinert med de utfordrende omgivelsene i sjøen, betyr at det simpelthen ikke finnes noen human måte å drepe disse dyrene. Signaturene er samlet gjennom nettkampanjer på åtte språk.

Siri Martinsen, veterinær i NOAH, sier: ”Hvalene som fanges i hvalfangsten lider ute av øye, men ikke ute av sinn – folk vil ikke lenger tolerere denne form for unødvendig lidelse for dyr. Det er et paradoks at norske politikere kjemper for at dene utdaterte næringen skal opprettholdes på tross av at 50 % mener lidelsene er uakseptable og 1/3 vil utfase hvalfangst p.g.a. dyrevernhensyn. Det er ingen gode grunner til å fortsette hvalfangst. Vi imøteser statsministerens respons, og håper at han vil handle med både fornuft og medfølelse, og sette en stopp for den norske hvalfangsten. ”

Carl Egil Mastad, leder i Dyrebeskyttelsen Norge sier: ”Vi synes det er oppmuntrende at det er såpass sterk internasjonal motstand mot norsk hvalfangst – vi er særlig glade for at av tusener av nordmenn er med på å be sitt land om å stoppe hvalfangsten. Det er nå på tide at regjeringen både erkjenner denne motstanden og handler ut fra den.”

Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH – for dyrs rettigheter vil overlevere underskriftene til statsministerens kontor klokken 14.30 i dag.

Kampanjen er:

www.detstorebildet.org (norsk)

www.whalewatch.org/take_action.htm (engelsk, hollandsk, tysk, spansk, portugisisk, svensk, dansk)

Annen info:

• Video og understøttende dokumenter er tilgjengelige på http://wspa.ftpuk.net
Brukernavn: IWC2010  Passord: Pa55code

•  I 2010, til tross for manglende etterspørsel, satte den norske regjering den høyeste kvoten på 25 år, og tillot opp til 1.286 vågehvaler å bli slaktet.  Så langt (siste rapport 11. juni) er 116 hvaler drept.

•  Norges inhumane hvalfangstindustri står i skarp kontrast til den nye loven om dyrevelferd, som maner til respekt for dyr og streber etter å beskytte dem mot unødig lidelse.

• En avstemming fra 2009 avslørte at bare 1 % av nordmenn spiser hvalkjøtt regelmessig, og industrien selv innrømmer at etterspørselen er dalende – 2009 sesongen ble endatil kortet ned på grunn av dette.

•  I 2003 fjernet Norge inspektørene fra hvalflåten.  På den måten samles ingen avlivingsdata på dyrene som blir drept.  Uten data på viktig velferdsinformasjon er hvalenes lidelser ”ute av øye og ute av sinn.”

• I stedet for å opprettholde en døende industri, mener norske dyrevernorganisasjoner at regjeringen bør investere i å utvikle hvalsafari – den overlegent mest økonomiske, bærekraftige og humane måten å «bruke» hvaler i det 21. århundre.

•  WSPA, Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH – for dyrs rettigheter er alle medlemmer av Whalewatch, et globalt nettverk bestående av 50 organisasjoner som er motstandere av kommersiell hvalfangst av velferdsmessige grunner – www.whalewatch.org

Bli medlem