NOAH logo
Forsiden > Dyr i havet > Hvalfangst > Pressemelding: Hvalfangs… 19. apr 2010

Pressemelding: Hvalfangstprotest med ni meter stor hval

I det de første hvalfangstskutene legger ut for å harpunere hval, flytter Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH – for dyrs rettigheter hvalen inn til Oslo sentrum for å sette fokus på deres lidelser: En vågehval i sin fulle lengde på ni meter vil befinne seg utenfor Oslo S onsdag 14. April sammen med dyrevernaktivister som samler underskrifter mot hvalfangst.

Landets to største dyrevernorgnaisasjoner, Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH, har dannet felles front mot hvalfangsten, og intensiverer nå sin underskriftskampanje for å få stoppet    Norges praksis med å skyte hval med eksploderende granatharpun. De to organisasjonene står bak utstilingen «Øye til øye» som for tiden gjester Oslo S – hvor publikum kan se imponerende hvalportretter i naturlig størrelse, tatt av fotograf Bryant Austin. Men på onsdag kan forbipasserende også oppleve en naturtro hval liggende foran stasjonsbygget i håp om å vekke publikums interesse for disse imponerende, men for de fleste fremmede, dyrene:

– Smerten fra en eksplodert granatharpun er en ulidelig opplevelse – og 20 % av hvalene opplever denne smerten i flere minutter, kanksje opptil en time. De fleste mener at dette er uakseptabelt, og vi appellerer til alle som mener at hensyn til dyr står over tradisjon, og ber dem skrive under på vårt opprop mot hvalfangst idag, sier Tanya Schumacher, veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge.

Allerede har ca. 4000 nordmenn signert oppropet, og organisasjonene tror at taller kan bli mye høyere  når folk setter seg inn i hvordan hvalfangsten faktisk foregår:

– Norge er ett av bare tre land i verden som fortsatt driver hvalfangst – tidligere hvalfangstnasjoner som England, Nederland og USA tar avstand fra kommersiell fangst av etiske og dyrevernmessige hensyn. Dersom Norge skal kunne påstå at man er «best i verden» på dyrevelferd, er hvalfangsten ett av de kapitler i historien man må lukke for godt: Det er uverdig å fremme dyreplageri som en del av nasjonens «identitet», sier veterinær Siri Martisen i NOAH – for dyrs rettigheter.

Bli medlem