NOAH logo
Forsiden > Dyr i havet > Hvalfangst > Pressemelding: IWC-resol… 23. jul 2004

Pressemelding: IWC-resolusjonen innrømmer hvalfangst som dyreplageri

NOAH – for dyrs rettigheter ser at ønsket om at dyrs rettigheter og dyrevern skulle få sterkere fokus på årets IWC-møte, er oppfylt. Med sin resolusjon stadfester IWC at hvalfangst er dyreplageri.

– Den offisielle norske likegyldigheten til lidelsene disse dyrene utsettes for, er pinlig. Det er slik sett karakteristisk at de alvorlige dyrevernproblemene som hvalfangst representerer, ikke nevnes med ett ord i Norges første Dyrevernmedling fra 2003. Det er et paradoks at norsk dyrevernlov i praksis ikke gjelder for hval. Norge trenger tydeligvisvis press utenfra for å erkjenne at sjøpattedyr har krav på respekt, sier Siri Martinsen, leder i NOAH – for dyrs rettigheter.

– Den grådighet, maktarroganse og likegyldighet til dyr som skinner igjennom i den norske holdningen til hvalfangst, er ufattbar. Lidelsene hvalen utsettes for når en harpunspiss trenger seg gjennom det fullt bevisste dyret, og en sprengladning detonerer inne i den levende kroppen med intakt smertefølelse, burde være for store til å kunne overses. Nå har heldigvis IWC-resolusjonen illustrert for Norge at resten av verden ser hvalens lidelser. Kritikken fra utenlandske veterinærer bør påvirke norske myndigheter. Det er rett og slett flaut at Norge åpent viser sin likegyldighet til sjøpattedyrenes lidelser på denne måten, sier Martinsen.

Bli medlem