NOAH logo
Forsiden > Forsøksdyrindustri > Sju hunder frigitt fra… 22. nov 2007

Sju hunder frigitt fra Løken Gård

De sju hundene, som Løken Gård lurte til seg for å bruke til forsøksdyravl, er nå kommet tilbake til sine opprinnelige familier. I mai og juni i fjor ble sju hundevalper solgt til Løken gård. Ingen av selgerne visste da at gården driver med oppdrett og salg av hunder til dyreforsøk.

Når selgerne fikk vite hva Løken Gård bruker dyrene til, gikk de rettens vei for å få hundene tilbake. 22. desember kom rettens kjennelse, fra Heggen og Frøland tingrett i Østfold, som påla Løken gård å levere hundene tilbake til sine opprinnelige hjem. I mars kommer hovedkravet opp i retten. Da avgjøres eiendomsretten til hundene og erstatningskravet som lyder på rund 5.000 kroner per hund.

Gledestårer over å få hundene ut fra Løken Gård
– En stor dag. Jeg er så glad, sa Toril Hornstuen fra Åmot som tørket gledestårer over å få tilbake sine to Haldenstøvere; Sweet og Hugo, skriver Smaalenene Avis.

– Jeg var selv nede der og hentet igjen hundene i går, forteller opdretter Erling Rønningen til Gudbrandsdølen Dagningen. Nå får Ellie lov til å bo på stua inne i huset mens de andre to er plassert annetsteds. De må vennes til folk igjen. Disse har stått sammen med 150 andre hunder på Løken Gård. Og har nok hatt sparsomt med menneskekontakt, sier Rønningen til Gudbrandsdølen Dagningen. Hunden Ellie virket ikke særlig pigg.

Toril Hornstuen sier det har vær en forferdelig tid etter at hun fikk vite hva som hadde skjedd med de to valpene hun solgte.

– Jeg var så fortvilet at jeg begynte å gråte når jeg fikk vite det. Det er ikke på den måten vi selger jakthunder. At de blir brukt for avl til forsøksdyr er helt forferdelig, skriver NRK Østfold.

– Ja, her er de begge to. Det er en drøm som har gått i oppfyllelse dette har jeg ventet lenge på. De er kjempefine. Jeg har grått mine tårer i dag, men bare av glede, sier Toril Hornstuen til NRK Østfold

Løken Gårds eiere er lite glade for oppmerksomheten
Pressekorpset som hadde samlet seg like i nærheten av Løken Gård ble kastet ut av en av eierne, og ble henvist til en plassering lengre vekk.

– Jeg føler forakt for Løken gård, de har lurt oss trill rundt. De er kyniske, kalde og harde, og tenker bare på profitt, sier Hornstuen til Dyrevernalliansen, som innrømmer at saken har tært på henne.

Det er så få av denne rasen Haldenstøver at disse fem tispene og de to hannene er søskenbarn. Rasen er utryddningstruet, sier Hornstuen til NRK Østfold.

Hun sier at kommunikasjonen med eierne av Løken gård har vært svært dårlig.

– Det er tydelig at de ikke vil se oss. Vi har vært her en gang tidligere, men da ble vi truet med politiet, så vi dro frivillig.

I dag triller gledestårene over gjenforeningen, og et vellykket besøk på gården.

Se bildeserie fra gjenforeningene i Smaalenene
Les mer om saken hos NRKSmaaleneneGudbrandsdalen DagningenDyrevernalliansen

Bli medlem